Ínyenc.com

Joghurtos padlizsán saláta

by on Apr.25, 2009, under Előételek

[singlepic id=1029 w=320 h=240 float=right]A múlt hét végén egy jó hangulatú kertiparti keretében készült néhány étel, aminek a receptjeit ezúton megosztanám a nagyérdeművel. Magáról a vacsoráról csak nem fogok ódákat zengeni, hiszen önmagát mégse dícsérje az ember. A lényeg, hogy a török kulinária színes kavalkádjából néhány gyöngyszem kerül kiragadásra és megvalósításra. Olyanok, amelyeket felettébb kedvelek és értékelek. Talán az egyedüli kakukktojás a baklava, amit bár kedvelek, de azért nem fő kedvenc. Igaz, ez esetében sikerült olyat alkotni, ami hozta a török jegyeket, de az én szám ízének is megfelelt.

Első receptként azonban álljon itt egyik nagy kedvencem, a joghurtos padlizsán saláta. Ez egy tipikus török étel, és bár először Budapesten volt szerencsém megkóstolni, mégis többször találkoztam már vele authentikus környezetben is Törökország különböző helyein. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de annál időigényesebb.

Hozzávalók egy jókora családi adaghoz:
3 szép padlizsán
2 citrom
2 gerezd fokhagyma
fél liter natúr joghurt 
só, cukor, fehérbors, olivaolaj

[singlepic id=1228 w=320 h=240 float=left]Az elkészítés hosszadalmas része a padlizsán grillezése. Szerintem csak faszén felett grillezve lesz az igazi, így a tűz megfelelő izzítása és a sütés együttesen eltart legalább 2 órán át. Bőséges, izzó faszén felett kezdjük el grillezni a padlizsánokat, de ügyeljünk arra, hogy csak akkor tegyük a grillrácsra, ha a faszén már fehéredik, nem éget túlzottan, hanem szép egyenletes hőt ad le. Természetesen ha gyújtófolyadék használtunk, akkor mindenképpen várjuk meg annak a teljes elégését. Csak akkor kezdjünk hozzá a sütéshez, ha friss orral visszatérve sem érzünk a füstön semmilyen olajszármazék szagot. Ez természetesen minden grillezésre igaz. A faszénnel pedig ne spóroljunk. Nem az a cél, hogy erősen égjen, hanem hogy sok, de éphogy (egyenletesen) pislákoló faszén töltse ki a grill belsejét, ami tartósan stabil, közepes hőmérsékletet biztosít. Az az ideális, ha a faszén mindenféle beavatkozás nélkül képes 2-4 órán át izzani.

A megmosott, de szárától nem megszabadított ép, egész padlizsánokat legalább egy órán át süssük. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy véletlenül se égjen meg a héja, hiszen az is belekerül a salátába. Fontos, hogy sértetlen legyen, mert különben kifolyik belőle az értékes, finom nedű. A padlizsánok hamarosan elkezdenek összeesni, lelapulnak. Ez egyáltalán nem is baj. Egyszer óvatosan fordítsuk meg, hogy mindkét oldala azonosan megsüljön. 1-1,5 óra sütés után kész. Ezután rácsostól célszerű hűvös kőre tenni, és megvárni, hogy teljesen kihűljön. Javaslom az előző este történő grillezést.

[singlepic id=1031 w=320 h=240 float=right]A kihűlt, lelapult padlizsánokat vízszintesen egy jó késsel középen kettévágjuk, majd mindkét felet 1*1 cm-es kockákra vagdossuk fel. Egy tálba tesszük, majd meglocsoljuk a citromok kifacsart levével, ízlés szerint sózzuk, rátörjük a 2 gerezd fokhagymát, ráöntünk 3 evőkanálnyi finom olivaolajat és egy kávéskanálnyi őrölt fehérborsot. Én rátettem még 2 evőkanál kristálycukrot is az íze fokozásáért, de ez kihagyható. Az elegyünket óvatosan megkeverjük, majd hozzáadjuk a nagy pohár joghurtot, és óvatosan összekeverjük. Mindössze ennyi. A grillezés kicsit pepecs munka, de az íz biztosan kárpótol majd.

:, , , , ,
1 megjegyzés:
  1. meme

    Sziasztok!

    Nekem is nagy edvencem ez a saláta!
    Éppen most készítem. A grillezés tényleg egy kicsit pepecs, de az a fenséges íz….
    Kóstolja meg mindeni, egyszerű elkészíteni!
    Nem fogjátok megbánni!

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!