Ínyenc.com

Fűszeres ciabatta

by on Dec.29, 2010, under Egyéb ételek

[singlepic id=3249 w=320 h=240 float=right]Régen nem rajongtam a francia konyháért. Igazából ma sem a legfőbb favorit, mégis el kell ismerni, hogy nem véletlenül nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé a komplett francia konyhát. A déliek tényleg tudnak valamit. Azok a finom fűszerek, mesés péksütemények, számtalan ínyencség sok ihletet ad. A mai recept is az olasz és francia konyha keverékéből fakadt egy egyszerű hétkönapra. Hiszen jót enni reggel is lehet…

Hozzávalók 4 darabhoz ciabattához:

60 dkg búza finomliszt
2,5 dl langyos víz
2 tk só
2 ek cukor
1 csomag instant élesztő
1 tk oregano
2 tk kakukkfű
1 tk szárított fokhagymapor
4 ek oliva olaj

[singlepic id=3248 w=320 h=240 float=right]Kétféle képpen készíthetjük a tésztát. Az első, és bonyolultabb megoldás, ha kézzel dagasztjuk, a második, ha beszerzünk egy kenyérsütő gépet, és annak a dagasztó programját használjuk. Én utóbbit választottam, ha már úgyis kéznél van egy, sőt… inkább láb alatt, mert nagyon ritkán használom, ellenben sok helyet foglal, amiből kevés van, így éppen ideje volt hasznát venni. Szóval a kenyérsütő gép esetén a könnyebbség, hogy elegendő csak beleszórni mindent a tálba, és a keverést, dagasztást, keltetést megoldja helyettünk (Csak a dagasztó programot használjuk, sütni nem kell!). Ha viszont nincs kéznél, akkor jön a dagasztótál, amiben előbb a szilárd anyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat, amivel alaposan összekeverjük, majd kb 20 percen keresztül kézzel dagasztjuk. Ezt követően langyosra melegített sütőbe tesszük a tálat, ahol legalább egy órán át kelesztjük (véletlenül sem sütjük!).

Amikor már eleget kelt, belisztezett gyúródeszkára kiborítjuk a tésztát a tálból, majd óvatosan lisztes kézzel hengeresre formázzuk, és egy késsel megfelezzük. A maradékokat kíméletesen tovább vékonyítjuk, majd ezeket is megfelezzük. A kapott 4 db cipót sütőpapírral bevont sütőlapra tesszük, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 30 percig sütjük légkeverés nélkül. A színéből látni fogjuk, mikor jó. Amikor kész, hagyjuk kihűlni, de közben fedjük le konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

:, , , , , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!