Ínyenc.com

Ha igazán egzotikusra vágysz – Lelovits Rosé 2009

by on Sep.01, 2010, under Borok

[singlepic id=2941 w=320 h=240 float=left]Rég volt már ilyen, de nem is véletlen. Ismét egy borkritika. Az elmúlt hónapokban kevés olyan bor jött szembe a boltokban, amely igazán megérdemelte volna, hogy a virtuális nyomdafestéket rá pazaroljam. Olyan volt, nem is olyan rég, amely a nyomdafestéket sem tűrte, de ezt inkább hagyjuk. Végre egy olyan találkozás, amely igen ritka. Ez egy olyan bor, amelyben egy intenzív gyümölcsös íz tényleg karakteresen megjelenik. Szinte tolakodó eper íz egy rosé bortól? És nem csak hosszas ízlelgetést, befolyásolást követően. Egyből, első kortyra. Szinte robban…

Egy borról az első élmény a vizuális. Erről sokan a mai napig elfeledkeznek. Pedig nem mindegy, milyen a palack, mekkora a kapszula súlya, milyen a címke, na és a dugó. Aki bontja a bort, mindezt végig éli, így a teljes képet mindez együttesen adja magával a nedűvel. Ha igénytelen a címke, vagy nem szép a bor színe, akkor bármennyire is remek az íz, az összbenyomás nem lesz tökéletes. Nekem életem egyetlen tökéletes bora eddig a St. Andrea 2002-es Merengője volt. Ebben minden rendben volt. Palack, címke, kapszula, dugó, szín, illat, íz, és így tovább. Ezt azóta em tudta senki megismételni. De részeredmények azért vannak.

Az ember könnyen megbocsát egy sablonos megoldást, ha a mögöttes élmény ezt kompenzálja. Nem baj, ha tört parafából készül egy dugó, ha az egy remek bort véd. Nem gond, ha plasztik kapszula ül egy palack illatos rosé tetején. Még egy rosszabb címke is szemhúnyást parancsolhat, bár ez esetben erre nincs szükség. A címke egyszerű, de kellemes. Hát még a fehér palackon keresztül teljes pompájában látható bor színe. Az illata picit alkoholos, de az első korty mindezért kárpótol. Hihetelen ízélményt kínál, hiszen csak úgy kirobban belőle a szamóca íze. Nem szénsavas, nem pezseg, de mégis üde, friss. Persze csak frissen, mert az üdesége gyorsan tovaszáll, ezért nem is rabolom az időt tovább, hiszen ez a bor csak úgy követeli, hogy elfogyasszuk. Remek nyáresti rosé, amolyan igazi csajozós, itatós fajta.

:, , , , , , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!