Ínyenc.com

Isztanbuli képek és jótanácsok

by on Apr.05, 2009, under Utazás

[slideshow id=8]Felkerültek végre az Isztanbulban készült képek. A város maga egy remek uticél. Akár hátizsákos low-budget uticélként, akár kényelmesen turistáskodva látogatjuk meg. Mint korábban már megírtam, nem éppen a legolcsóbb, de azért vannak rejtett szépeségei és különösen jó ár-árték arányt kínáló lehetőségei. A múzeumok és egyéb turista látványosságoknál készüljön fel mindenki, hogy a kevesebb, mint egy éves Lonely Planet árai bizony bőven megemelkedtek. A Hágia Szófia és Topkapi belépői 20-20 líra, a Topkapi Hárem +15, A Galata torony 10 líra, a múzeumok többnyire szintén 10 lírába kerülnek. De van pár dolog, ami kihagyhatatlan:

[singlepic id=956 w=180 h=120 float=left]1. Hajózás a boszporuszon: Eminönüből, a Galata híd öböl felöli oldaláról, a buszpályaudvar mögül induló menetrend szerinti hajóval érdemes egy nagy kört megtenni. A jegy mindössze 1,4 líra, és átvisz az ázsiai oldalra, majd visszafelé felhajózik az arany szarv öbölbe és vissza. Ha nem szállsz ki sehol, akkor az egész közel két órás hajóutat, amiről meglátod a város szinte minden nevezetességét, mindössze 200 forintból megúszhatod!

[singlepic id=805 w=180 h=120 float=right]2. Boszporuszi gyalogtúra: A Kabatasból induló 25E busszal érdemes felutazni egészen Sariyerig, majd onnan a parton vévigsétálni egészen vissza a belvárosig. Ez egy egésznapos túra, és közel 28 kilométer sétát jelent, de útbaesik a ruméliai erőd, néhány igen hangulatos öblöcske, az Ortaköy mecset és szinte minden nagyobb palota. A busz mindössze 1,4 líra, a ruméliai erődbe a belépő mindössze 3 líra. 

[singlepic id=574 w=180 h=120 float=left]3. Hét torony: Ez az erőd a külső városfal védelmére épült a tengerparton, és remek állapotba újították fel. Turista alig keresi fel, pedig érdemes. A környék szintén érdekes látványosság, mivel turisták által ritkán látogatott, külvárosi negyed. Legegyszerűbben a Sirkeci vonatállomásról lehet megközelíteni a HÉV szerű szerelvénnyel. Yedikule-nél kell leszállni. Visszafelé pedig érdemes leszállni Kumkapi megállónál, és a helyi halászkikötőben megenni egy frissen sült halas szendvicset 2-3 lráért. Innen a parton érdemes visszasétálni egészen a belvárosig.

[singlepic id=978 w=180 h=120 float=right]4. Western District (Fener): méltatlanul elhanyagolt városrész ez turistaszempontból számtalan érdekes mecsettel, templommal és zsinagógával. A parton található egy templom, ami tiszta acélból épült. Fentebb számtalan mecset és egy bizánci templom is, valamint egy régi zsinagóga. Az igazi régi Törökország hangulatát itt lehet leginkább átélni. Eljutni legegyszerűbben az első pontban részletezett hajóval lehet.

[singlepic id=901 w=180 h=120 float=left]5. Basilica Cistern: nem szabad kihagyni a Hágia Szófia mellett található földalatti víztározót. A borsosabbnak mondható 10 lírás belépőjegyet itt sajnáltam legkevésbé. Monumentális, és rendkívüli élmény.

:,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!