Ínyenc.com

Péntek esti borkóstoló tragédia

by on Feb.06, 2009, under Borok

athens3Ismét eljött a péntek. A heti fáradtságos munka után megérdemel az ember egy kis pihenést és kikapcsolódást. Gondoltam, ha már el kellett menni bevásárolni alapvető szükségletkielégítő termékek garmadát, egy-két üveg finom borral nem ártana feltölteni a borhűtőt is. Ha már folyamatosan megy, legalább hűtsön is valamit. Bevásároltam hát, és esti tesztelésre kiszemeltem egy üveg retsinát, vagyis görög gyantás fehérbort. Alapvetően szeretem a retsinát, mert karakteres és tartalmas bor.

A várakozásaimat sajnos nem igazolta be ez a palack. A bort egyébként valami Cavino nevű borászat gyártja. És most direkt nem is fogalmaztam kevésbé kifinomultan. Ez bizony egy ipari bor, amit a Lóránt féle hármas besorolás szerint a legalsó, bulizós kategóriába sorolnék. A bulizós bor az, amit az ember a hatásáért vesz, és nem az élvezeti értékéért. Bár megmondom őszintén, 1300 forintos áron sokkal jobb borokat lehet találni. Nézzük csak például a Nyakas pince, vagy a Feindl borház bármely fehér borát. Ilyen árkategóriában fehérből már bizony bőven akad csajozós, kellemesen sikamlós fajta is…

A bor egyébként alapvetően szép lenne. A színe gyönyörű sárga, a textúrája remek köszönhetően a gyantásságának. Még az illata sem lett volna annyira szörnyű, ha nem lehetne érezni rajta a gyártás során alkalmazott plasztik dézsákat. Az íze viszont teljesen karaktermentes, nagyon alkoholos, és erősen kilóg belőle a polietilén és valami megmagyarázhatatlan műíz. Bizony ez nem a legjobb választás, de bizony még az ízét elnyomó fűszeres görög ételekhez sem ajánlanám. Mivel élvezeti fronton nem igazán győzedelmeskedett, gyorsan ledöntöttem, és az utóízeit elnyomandó utána küldtem néhány igazán finom sajtot, amit egyébként vele együtt terveztem kiélvezni. Egy kis St Paulin, egy kellemesen lágy Raclette, némi (bár még kicsit éretlen) Münster, és egy kellemes löket krémes Gorgonzola gyorsan elvette az ízét, ami nem is baj.

:, ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!