Ínyenc.com

Simon – Síkhegy Viognier 2006

by on Aug.23, 2009, under Borok

[singlepic id=2034 w=320 h=240 float=right]Az utóbbi időben nem tudom, mi történhetett a Simon borászatban. Szinte az összes manapság forgalomba kerülő borukon erősen vallásos beütésű címkék találhatóak. Szó se róla, igényes és dekoratív, és bizony a tekintetet is megkapja, de van ennek valami háttere? De igazából nem is ez a legfontosabb. Lehet, hogy én vagyok műveletlen borok területén, de bizony az én szememet leginkább a szőlőfajta fogta meg. Viognier? Tényleg létezik ilyen? Vagy csak egy újabb fantáziadús cuve elnevezés?

És bizony létezik ilyen szőlőfajta. Igaz, magyarul nem sok információt találtam, de az angol wikipedia bőven ír róla. A bor maga érdekes. A palack szokványos, a kapszula korrekt, bár nem tiszta ón, de nem is plasztik. A dugó parafa, viszont hiányzik róla bármilyen felirat. Ez azért meglepő. A palack tartalma pedig mén ennél is meglepőbb. A színe gyönyörű. Szinte foszforeszkálóan sárgás-zöld színű. A Mountain Dew fura derengéséhez lehet hasonlítani. Az illata intenzív. Leginkább hársfavirágra emlékeztet, és picit rizlinges savasság is érződik rajta.

Az íze ennél sokkal markánsabb. Ha nem tudnám, hogy egri, biztosan egy vulkánikus lejtőt képzelnék el szülőhelyéül. Annyira ásványos és intenzív az íze, mintha minden korty között egy adag kavicsot és némi kősót is nyalogatnék. A hársvirág az ízében is kijön, és tényleg van benne valami mézre emlékeztető íz. Na meg rengeteg sav. Bizony ez a bor nem a csajozós fajta. Hiába aromás, illatos, ásványos. Leginkább egy elsőosztályú nyári frissítő fröccs alapanyaga lehet. Persze de így magában is kiváló. Egy kicsit édeskés sajttal – hogy ellensúlyozza az ízeket – remek társ lehet egy esti borozáshoz. Az viszont kár, hogy ebben a baráti társaságban bizonyára csak hardcore borrajongók fogják jólérezni magukat. Egy picit kevesebb savval ez a bor egy főnyeremény lenne. Ha lehetne ilyet kérni a borásztól:)

Ja, és olyan intenzív az ásványos utóíze, hogy még percekkel később is kellemesen tölti be a szájat. Mindenképpen ajánlott bor azoknak, akik nem riadnak vissza a meglehetősen száraz boroktól. Elvileg a szőlőfajta jó cukorgyűjtő képességgel rendelkezik,és alkalmas kései szüreteléshez is. Bizony egy ilyen kései szüretelésű Viognier a csajozós borok királya lehetne! Remélem, olvassa ezt, Simon úr;)

:, , , , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!