Ínyenc.com

Szurkoljunk borral – Laposa badacsonyi rizling 2008

by on Jun.21, 2010, under Borok

[singlepic id=2593 w=320 h=240 float=right]Ki mondta, hogy a foci vb meccsei alatt csak sört lehet inni? Igaz, tényleg nem alaptalan a focidrukkerek és a sör összekapcsolódása az emberek fejében. Ennek ellenére így nyáron egy frissítő bor is tud hasonlóan kellemes lenni, sőt, még akár jobb is. Szurkoljunk hát most egy kis borral. Ja, hogy nyár és meleg van? Hűtsük hát be rendesen, és ne féltsük egy kis szódától. Bizonyos fehér boroknak még akár jót is tehet. A szóda még nem szentségtörés, mert íztelen, így nem módosítja a finom bor aromáit. Nem így a kóla, ami a Belga megfogalamazásában is “emberiség ellenes bűntett”. 🙂

De milyen bor is lehet megfelelő egy nyári frissítő borozgatáshoz? Bármi, ami friss, üde, ropogós, esetleg picit szénsavas. Előnyben a reduktív erjesztésű borok, hiszen egy tölgyfában érlelt furmint már túl testes nyárra. Szerény véleményem szerint a legjobb alapanyag egy finom nyári fröccshöz egy jó kis cserszegi fűszeres, egy zöldveltelini, egy rajnai vagy olaszrizling, esetleg egy jó száraz és üde irsai olivér. A mai választás egy badacsonyi bor a Laposa pincéből. A címke magáért beszél: friss, fiatalos, üde zöld. A palack tartalma is erre rímel. Remek rizling kevés szénsavval, finom savakkal. A színe szép, közepesen sárga, az illata üde, citrusos. Az íze jó, de meglepő módon szódával bontakozik ki igazán. Fröccsként hihetetlenül üdítő, nagyfröccsként (2:1 bor:szóda) is alig érezhető benne az alkohol.

Nézőpont kérdése, ki mit preferál, de annyi biztos, hogy egy ilyen finom fröcss bármely minőségi sörnek méltó vetélytársa a szurkolók előtt. Talán még jobb is, mert nem büfög tőle az ember, és wc-re is kevesebbet kell járni:) Az utóbbi évtizedekben a fröccs elég rossz megítélést szerzett magának, mivel többnyire csak a legalja fogyasztotta a sarki kocsmákban pancsolt borból készítve, holott igen is lehet jó minőségű borból, kimondottan kellemes fröccsöt is készíteni. Az utóbbi időben egyre divatosabbá kezd válni értőbb körökben is. Remélhetőleg ez a tendencia folytatódik, és talán a következő vébén a magyar csapatnak már többen fognak minőségi fröccsel a kezükben szurkolni.

Persze alapvető tézis, hogy csak jó borból lehet jó fröccsöt készíteni, mint ahogy főzéshez is csak azt a bort szabad felhasználni, amit az ember magában is szívesen elfogyaszt. Ne sajnáljunk hát érte kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlni, ami persze nem azt jelenti, hogy több ezres csúcsborokat öntsünk fel szódával. Egy ilyen ezer forint körüli borral már egész jó eredményt érhetünk el. A fenti rizling ideális választás, csak ajánlható mindenkinek!

:, , , , , , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!