Ínyenc.com

Változásban a világ vezető utikönyv-kiadója

by on Feb.07, 2009, under Utazás

lp-logoKétségtelenül a világ leghasznosabb utikönyveit a Lonely Planet adja ki. Gyakorlatilag évek óta csak az internetről és a LP-ből tájékozódom, ha valahová utazom. A kiadót egyébként olyan hátizsákos utazók hozták létre, akik hasonszőrű fiatal és egyben kevesebb pénzből utazgató kalandorok számára gyűjtögették össze a leghasznosabb tippeket és címeket, kezdetben Ázsia kedvelt hippi uticéljairól. Kis idővel akkora népszerűségre tettek szert, hogy már főállásban foglalkoztattak más utazókat is, akik egy-egy uticélon hosszabb időt eltöltve gyűjtögették a legjobb szálláshelyek, étkezési és szórakozási lehetőségek, valamint kulturális látványosságokról az infókat. Ezeket pedig rendszeresen frissített strapabíró kötésű utikönyvekben bocsátották az erre áhítozó világutazók rendelkezésére. Mára a világ szinte minden részéről jelent meg könyvük, amiket néhány évente aktualizálnak is. A kevésbé érdekes uticélokat 4-5 évente, de a legfontosabbakat akár évente is!

A Lonely Planet utikönyvek jellemzője, hogy képből keveset, hasznos információkból viszont annál többet tartalmaz. Nincs másik utikönyv-sorozat, ami ilyen részletességgel, friss árakkal, praktikus tanácsokkal szolgálna. A LP-ből megtudhatod, hogy a legolcsóbb utazni, milyen a tömegközlekedés, mennyibe kerül egy normális étkezés vagy taxiút,  és még azt is leírják, merre nem szabad tévedni… Sokszor olyan látványosságra is felhívják a figyelmet, amire más utikönyvek nem. Nem csupán a “main tourist attraction”-ök szerepelnek benn. Ha valaki szeretne a járatlan útra tévedni (“off the beaten track”), akkor annak is számtalan olyan dolgot árul el, amit többnyire csak a helyiek ismernek/használnak.

Szóval ilyen volt korábban a Lonely Planet, ami egyértelműen az önállóan, nem szervezett csomagtúrán utazóknak készült. Nos, úgy tűnik, ez lassan kezd megváltozni. Egyre jobban diverzifikálja az utikönyveit a kiadó. Ma már nem csak a szokásos countryguide-ok és “on a shoestring” (több országot, régiót átölelő hátizsákos utikönyvek) elérhetőek. Ezek többnyire nem sokat változtak, bár egy 2000-es kiadáshoz képest lényegesen több úgynevezett “upmarket” szálláshely és étterem található bennük. Elkezdtek megjelenni azok a kiadványok, amik már sokkal inkább a hagyományos turistáknak szólnak, és inkább a szokványos turistalátványosságok részletesebb bemutatására fókuszálnak, mintsem az önálló utazás során hasznos információkat részletezi(pl Encounter sorozat).

Mivel nemsokára kiruccanok egy hosszú római hétvégére, beszereztem hát a City Guide sorozatból az ide illő részt. Alig 7 hónapos kiadás, így valóban up-to-date infók vannak benne, de sajnálattal láttam, hogy például a szálláshelyek rovatot szinte kizárólag a 60-80 eurónál kezdődő szálláshelyek (és jóval drágábbak) teszik ki. El is gondolkodtam miért lehet ez. Végül is nem véletlen. Ha csak magamból indulok ki, én bizony a szállásokat már a neten foglalom, és szintén ott intézem a repjegyeket, utazást, és még a kulturális látnivalók után is többnyire ott böngészem. Európában aligha fordul elő, hogy szállásfoglalás nélkül indulnék el. Főleg nagyvárosokban nem szeretnék hosszú kilométereket bolyongani hátizsákkal, hogy utána az első, és egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb, legolcsóbb szálláshelyen töltsem az éjszakát. Ha “low budget” utazol, akkor jó előre megkeresni a legjobb hostelt vagy vendégházat. Az utazáson is több ezret lehet spórolni, ha előre készülsz. Ha véletlenül menet közben kellene intézni valamit, akkor is általában nálam van a laptop, amin a szinte minden sarkon elérhető hotspotok segítségével bármikor elérhető a net.

Így nem csodálkozom, ha a legtöbb papír alapú utikönyvet már nem az a réteg veszi meg, akiknek korábban íródott. A legtöbb hátizsákos fiatal ma már nem könyvel és térképpel, hanem netbokkal vagy macbookkal (nem érdekes a hangzásbéli hasonlóság?:)) a hóna alatt, iPodot hallgatva, folyamatos online blogot vezetve utazgat. Ma már sokkal kevesebb a hippi világvándor. Helyüket inkább azok az értelmiségi fiatalok veszik át, akik rövidebb, de annál intenzívebb utakra mennek, felfedezik a világot, de közben már kevésbé igénytelenek, mint akár csak 10 évvel ezelőtt. Hiába, változik a világ. És ezt követi is a világ legnépszerűbb utikönyv sorozata. Ennek ellenére a mai napig a legjobb, ha saját szervezésű útra mész. A laptop idővel lemerülhet, arról nem is beszélve, hogy az esszenciát tartalmazó utikönyv rengeteg időt spórol meg, ha valami konkrétumot keresel.

:, ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!