Ínyenc.com

Borsos mustáros hátszín egyszerűen

by on Aug.17, 2009, under Főételek

[singlepic id=1875 w=320 h=240 float=right]A marhahús egyik legnagyobb hátránya, az elkészítése. Nagyon finom, és tápláló, de ha nem megfelelően készül, akkor rágós cipőtalpként keseríti meg az éhes ember vacsoráját. Pedig nem is olyan nagy ördöngősség. Pácoljuk megfelelő ideig, ne sózzuk meg előre, és hagyjunk időt bőségesen a süléshez. Ez persze egy véres steakre nem igaz, de most nem is pont erről lesz szó.

A hozzávalók két személyre:

60-70 dkg hátszín egészben (kb 4-5 cm vastag hasáb alakú szeletben)
2 púpozott teáskanál dijoni (egész szemes) mustár
2 tk hagyományos mustár
1 tk durvára tört feketebors
fél kk pirospaprika
1 kk őrölt kömény
1 tk cukor
fél fej vöröshagyma
olivaolaj, só

A mustárokat a fűszerekkel és a cukorral (a só nélkül) összekeverjük, majd a megtisztított húst alaposan minden oldalról bedörzsöljük vele. Veszünk egy a hús méretéhez passzoló edényt, amiben a pácolás idejére a húst elhelyezzük, majd a nagyon vékony karikákra vagdosott hagyma felét beleszórjuk, és megöntözzük bőven olivaolajjal. Ebbe fektetjük a befűszerezett (a pasztával bekent) hátszínt, és annyi olivaolajat öntünk rá, ami éppen ellepi. Az egészet berakjuk a hűtőbe, és hagyjuk 2 napot pácolódni. Több lehet, de sokkal kevesebb ne legyen. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a fűszerek megfelelően átjárják a húst, és a rostokat megfelelően felpuhítsák a savak.

Amikor eljött az idő, a húst az összes olajjal együtt átrakjuk egy kicsit nagyobb jénai edénybe. Lényeg, hogy itt már ne lepje el az olaj a húst. Igen lassú tűzön (150°C) fedő alatt 1,5 órán át sütjük a sütőben. Ezt követően megfordítjuk, majd további 1 órát sütjük fedő alatt. Ezt követően kivesszük az edényt, és a húst mindkét oldalon megsózzuk. Érdemes a szósszal, különösen az olaj alján maradó szafttal is megmegöntözgetni, bekenegetni, hogy a só megfelelően eloszoljon a felületén. Ez tulajdonképpen a sütés elején már meg lehetne tenni, de pácoláskor semmiképp. A sótól is rágós lehet a marhahús. A sózás után fedő nélkül még fél órára tegyük vissza a továbbra is 150 fokos sütőbe, majd miután elkészült, egy vagdaló deszkán nagyon éles, nem recézett élű késsel vágjunk belőle 0,5-1 centis szeleteket lehetőleg rostirányra merőlegesen. A szeleteket legyező formában kiterítve tálaljuk. Köretnek a legjobb egy steak burgonya, vagy esetleg egy gnocchi. Bort mindenképpen vöröset ajánlok hozzá.

:, , , , , , ,
2 megjegyzés:
  1. márton rita

    A pácolást követő sütés 15O fokos hőmérsékleten a sütőben, vagy főzőlapon történjen? Hogyan lehet a zárt sütőben egy tepsiben FEDŐ alatt sütni?

  2. Lóránt

    A jénainak van fedele. A lényeg, hogy a forró edényben párolódik is, és a hőt is jobban elosztja. Egyébként lehet sima tepsiben, sütőzacskóban is csinálni, csak úgy nehezebb megforgatni, és tovább sütni a zacskóban.

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!