Ínyenc.com

Egy bor pont hétfő estére…

by on Apr.13, 2009, under Borok

[singlepic id=1015 w=320 h=240 float=left]Néhány hete, amikor legutóbb borokat vásároltam, a kedvenc borosboltomban belebotlottam egy új, számomra ismeretlen borász palackjaiba. Szerencsére csak képletesen, különben bizony nem keveset kellett volna fizetnem az összetört palackokért. Az illető állítólag egy fiatal villányi borász, akinek igencsak árkategóriát meghazudtoló borai vannak. Egy biztos, valóban meglepően dekoratív, modern és igényes csomagolások rejtik az eddig még ismeretlen nedűket.

Szerintem rendkívül fontos egy bor csomagolása, hiszen ezen dől el legtöbbször, hogy közelebbi kapcsolatba kerülünk-e. Akárcsak a párkapcsolatokban, itt is valahogy el kell indulni. Ha egy barát közvetít, akkor már rendelkezünk előzetes elképzeléssel, így kevésbé fogjuk figyelembe venni a csomagolást. Ha már egyszer megfogott valami a másikról alkotott álomképben… Ha viszont ismeretlenül találkozunk, bizony az első a külcsín, és ha az nem elég meggyőző, akkor bizony sosem lesz esély a belbecs megismerésére.

Valahogy így vagyok ezzel a borok tekintetében is. Ez a palack, és a borász, Kiss Gábor többi bora esetében is a külcsín első ránézésre rendkívül a helyén van. Sugárzik belőle a new school feeling, az igényesség, a minőség. A ma esti teszt alanya esetében is letisztult, igényes küllem rejti a lényeget. Ránézésre. De ez pontosan elegendő a vásárlásra. Jó, azért az sem ártott, hogy a boltos is ajánlotta… Szóval többek között ez a palack 2007-es Merlot Rozé is bekerült a casting során, így kinyújtózhatott boraim kellemesen klimatizált ágyában néhány hétre. A kis pihenő után pedig most, húsvét hétfő estéjén jött el az idő, hogy meglékeljem.

A kapszula bontása már nem okozott különösebb örömet, mivel egyszerű plasztik fóliából készült. Ez még nem is lenne őrült probléma, hiszen egy kevésbé szexi bugyi is takargathat eget rengető meglepetéseket. Ám eltávolítása után kb olyan érzés fogadott, mint egy wonderbra levarázsolása után. Vagy talán sokkal inkább lehetne ezt női szemszögből átérezni, ha elgondolkodik valaki a következő viccen:

férfi: Ha 10 centivel hosszabb lenne, akkor én lennék a király!
nő: Ja, de ha 10 centivel rövidebb, akkor a királyné…

Szóval a dugú bár valódi parafából készült, bizony kettő is belefért volna az átlagos palack nyakába. Szaknyelven alkalmas lett volna a DP-re… És innentől bizony már nem tudom az este további részét a korábbiakhoz hasonló kellemes asszociációkkal társítani. A bor maga gyönyörű színű. Mély borostyán, leginkább egy jó konyakhoz lehetne hasonlítani. Szép, és selymes. Meglepően észteres, szép boltíveket hagy a pohár falán miközben néhány apró buborék is megjelenik rajta. Na nem reduktív, nem szénsavas, de 20 pohárban töltött perc után picit kifújta a tartalékolt levegőt. Lihegett egy kicsit…

Az illata viszont kevésbé sem hozza a vizuális kapcsolat alapján vártakat. Erősen dominál benne az alkohol. Ez az első, ami az orrba tódul. A második a pinceszag. Mint amikor bemész abba a picébe, ahol borral mostak fel. Bármennyire szeretnék benne valamilyen virágillatot, vagy ásványosságot megleni, bizony csak keresem. Folyton, elsőre, másodikra és sokadikra is csak az alkoholt érzem. Ízében sem sokkal másabb a kép. Nem gondoltam volna, hogy valaha is ezt mondom borra, de ebben bizony elég kevés a tannin és a sav is. Ízében is csak az alkohol érződik. Legjobban ahhoz tudnám hasonlítani, mint ha egy fél olcsó konyakot egy fél deci fehér szőlőlével és vagy 3 deci vízzel felhígítanék. Na persze annyira azért nem rossz, de messze nem egy telitalálat.

Ez bizony még a hármas skálán is csak egy bulizós pöcsétet kaphat. Nem rossz, nem a csapnivaló fajta, de bizony az árát nem érte meg. Most már csak abban bízom, hogy a bátyámnak is vett portuguiser messze túltesz majd ezen. Hamarosan kiderül, mert ezek után erősen kíváncsi leszek rá, így nem sokáig fog már a hűs vitrinben pihegni.

:, , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!