Ínyenc.com

Egzotikus vacsora 15 perc alatt

by on Aug.02, 2009, under Főételek

[singlepic id=1874 w=320 h=240 float=left]Ha a rohanó hétköznapokon csupán egy rövidke idő áll rendelkezésre egy vacsora összedobására, de mégis valami egzotikus megoldásra vágyunk, akkor mi sem egyszerűbb, mint egy keleties tenger gyümölcsei fogás. Köretként a rizs mindössze néhány perc, a mirelit garnéla pedig könnyen előkapható a mélyhűtőből. Nem is sok egyéb kell hozzá. Az egész elkészítése pedig előkészítéssel és mosogatással együtt még kezdőknek is legfeljebb fél óra. De tényleg. A fogás viszont igazán különleges, egzotikus, nem hétköznapi. Ha szeretnénk valakit elkápráztatni, megéri a befektetett munka;)

A hozzávalók 2 személyre:
0,5 kg tenger gyümölcsei
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér
2 ek sötét szójaszósz
1 tk rizsecet
1 tk só
1 tk cukor
frissen őrölt bors

Az ideális alapanyag a friss garnéla, de ezzel lényegesen lassab lesz az elkészítés, hiszen a friss garnélát előbb meg kell pucolni. Ehhez pedig durván 1 kg tisztítatlan garnéla szükséges, mivel a java a tisztítás során megy a kukába. Ha sima mirelit garnélát használunk, akkor célszerű előbb kiolvasztani, mert így elkerülhetjük, hogy a sok ráfagyott víz elfőzésével keményre kelljen főzni az egészet. De alapvetően bármilyen mirelit tengeri herkentyűből elkészíthetjük. A képen látható megoldás vegyes tenger gyümölcseiből készült, amit mirelitként szerezhetünk be. Természetesen ebből is nagyon finom a fogás, de kompromisszumot kell kötnünk. A sok ráfagyott víz le fog olvadni, amivel valamit kezdenünk kell. A rákot viszont nem szabad sokáig főzni, mert nagyon rágós lesz. A tintahal pont ellenkezőleg működik. Míg a ráknak elegendő 2-3 percnyi sütés, addig a tintahalnak legalább 10-15 perc kell. Mivel a mirelit jelentős mennyiségű vizet is enged, ezért a szószt be kell sűríteni.

Tehát a mirelit tengeri herkentyűkből az elkészítés a következő:
Wokban kevés oliva-, vagy mogyoróolajon megpirítjuk az apróra vagdosott fokhagymát közepesen nagy lángon, majd belereszeljük a gyömbért. Egyetlen keverés után egyből bele is tesszük a garnélát/tengeri herkentyűket. Ha mirelitből csináljuk, vigyázzunk, mert a forró olaj hirtelen találkozása a mirelittel heves sistergéssel és esetleg fröcsköléssel járhat. Keveregtjük legnagyobb lángon, amíg kiolvad, és levet ereszt (ha friss garnélából csináljuk, akkor alig egy percnyi piritás után tehetjük bele a következőket, hiszen ez esetben nem fog levet ereszteni). Miután elkezd forrni, ráőröljük a borsot, majd hozzáadjuk a rizsecetet. Néhányszor megkeverjük, majd hozzáadjuk a szójaszószt, a sót és a cukrot.Hogy milyen az ideális szójaszósz, az az inyenc.com-on olvasható.

Forrástól számítva kb 5-6 percig forraljuk még, majd egy kanál étkezési keményítővel besűrítjük a szószt. (Erre nincs szükség, ha friss garnélából készül, hiszen az finoman megsül mindössze 2-3 perc alatt.) Ügyeljünk rá, hogy a keményítőt fokozatosan szórjuk bele az ételbe, intenzív kevergetés mellett. A keményítővel még 1 percig kevergetjük, és már kész is. Kevés munkával nagy siker, garantált!

:, , , , , , , , , , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!