Ínyenc.com

Grill zöldségek

by on May.01, 2009, under Főételek

[singlepic id=1253 w=320 h=240 float=left]Sokszor ettem már étteremben remek grill zöldségeket köretként, de otthoni körülmények között az elkészítése nemis olyan egyszerű. Az íze pedig ritkán sikerül olyan finomra, mint ahogyan azt egy profi chef készítené. Kis kisérletezés után álljon most itt egy kipróbált recept, amivel remek eredményt érhet el bárki otthoni körülmények között is.

Hozzávalók:
1 cukkini
3 fej gomba
vöröshagyma
kaliforniai paprika
sárgarépa
olivaolaj, só, cukor, balzsamecet
leveskocka, bazsalikom

A dolog nyitja az, hogy csupán a zöldségektől még nem lesz különleges íze a végeredménynek. Ahhoz, hogy maradandó élményt nyújtson kell hozzá egy kis trükk. Az elkészítés egyébként nem egy ördöngős feladat. A zöldségeket 4-5 mm vastag karikákra, vagy 2*2 cm-es kockákra vágjuk. A mégjobb íz eléréséhez célszerű barna csiperkét, esetleg shiitake gombát  használni.

Az elkészítéshez szükségünk lesz egy nagyméretű, lapos. lehetőleg teflonos serpenyőre. Ebben olivaolajat forrósítunk, amibe először a répaszeleteket tesszük bele. Ezt követően jön majd a cukkini, majd később a hagyma, gomba, paprika. Mivel ezeknek a zöldségeknek a keménysége nem egyforma, ezért célszerű 1-2 percig puhítani a répát, majd a cukkinival együtt további 1-2 percig, mielőtt beletesszük a többit. Amikor már minden zöldséget beletettünk, akkor jön az ízért felelős jó minőségű balzsamecet (1 evőkanál), amibe egy fél erőleves-kockát, vagy ahogyan most csináltam, egy fél füstölt ízű ételízesítő kockát morzsolunk. Ezt rálocsolva, majd egy teáskanálnyi kristálycukorral és 1 csipet sóval megszórva alaposan átkeverjük. Az egész folyamat alatt a serpenyő a legnagyobb lángon van. Miután beletettük az ízt adó mixet, még 2-3 percig sütjük a zöldségeket, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne főljönek, hanem a serpenyőben vékonyan eloszolva süljenek át. Sokáig nem szabad sütni (összesen legfeljebb 5 perc), mert nem akarjuk, hogy a hagyma és paprika is megpuhuljon, túl sok vizet eresszen. Az a jó, ha picit roppan, de már nem nyers. Mielőtt befejeznénk, morzsoljunk bele egy bazsalikomos ízbombát. Ha csak szimpla bazsalikomunk van, akkor azt már a balzsamecettel együtt is beletehetjük. Mindössze ennyi. Előkészítéssel együtt legfeljebb 15 perc, de nagyon megéri.

:, , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!