Ínyenc.com

Róma – első felvonás

by on Feb.20, 2009, under Utazás

[singlepic id=219 w=320 h=240 float=left]Rövidre fogom, mert már nagyon fáradt vagyok. A mai napom az ókori Rómáról szólt. Bejártam a Colosseumot, a Palatin dombot és a római fórumon át a Campidoglion fejeztem be a kultúrális túrámat, ami legalább 10 kilométer sétát jelentett. Azt közben azért hozzátenném, hogy Róma dombokra épült, így bizony fel-le kell mászkálni rendesen.
[singlepic id=224 w=320 h=240 float=right]A reggeli ébredés, és visszafogott kulináris élményeket nyújtó táplálkozás (keményre sült zsemleféle lekvárral) után viszonylag korán elindultam városnézni. Persze mi is lenne, ha nem kalanddal kezdődne minden, hát ez itt is megvolt. Tegnap este 3 ATM-ből próbáltam pénzt felvenni sikertelenül. 1 nem működött, a másik meg Unicredit Bankos volt, aki nem volt hajlandó a pénzemhez juttatni. Azt nem árulta el, miért, csak annyit írt, hogy arra utasították, hogy törölje a tranzakciót. De hogy ki?
[singlepic id=225 w=320 h=240 float=left]Tehát a reggel automata kereséssel kezdődött, ami messze nem olyan egyszerű errefelé, mint otthon. Végül a colosseumot háromszor körbejárva találtam egy bankot, ahol megoldódott a problémám, így már tudtam belépőt venni. A belépők nem olcsók, de nem nagyon csodálkozom rajta. A város sem olcsó, és ahhoz képest 12 euró egy egész napos, több helyre érvényes belépőért nem vészes. Utamat a Palatin hegyen kezdtem, ahol nem tudom most pontosan kinek a hatalmas palotáinak romját láttam. Valami elképesztő méretek uralkodnak itt. Felfogni nem tudom, hogy a fenébe tudtak ilyen monumentális méretű épületeket összehozni akkoriban. Bár ha egyiptomra gondolok, volt kivel versenyezniük megalomániában…
[singlepic id=227 w=320 h=240 float=right]Leginkább azt nem értem, hogyan maradhattak fenn ezek a romok ilyen hosszú ideig egy sűrűn lakott város kellős közepén. A város elég zsúfolt, az utcák szűkek, de rendkívül hangulatos. Kicsit persze kaotikus, de mit is várnánk a mai olaszoktól. Vissza a témára: a Palatin domb után jött a római fórum. Ez gyakorlatilag egy rommező a Palatin, a Colosseum és a Campidoglio között. A panorámakép is jól mutatja, amit a dombról készítettem.
[singlepic id=228 w=320 h=240 float=left]A Colosseum nagy. Nem estem nagyon hasra tőle, de meg kell vallani, nem semmi stadiont tudtak már akkor építeni. Nagy, de elég rossz állapotban van, így többnyire csak elképzelni tudjuk, milyen is lehetett akkoriban. Persze a képzeletet segítendő egy részt lefedtek a küzdőtérből, ahogyan egykoron lehetett, és néhány pici részen a nézőteret is megpróbálták visszavarázsolni.
[singlepic id=229 w=320 h=240 float=right]A Campidoglio ezek után egy modern épület-csoport. A római fórum másik végén található. Tulajdonképpen egymás hegyére-hátára épített eklektikus paloták. Hatalmasak, és sok bennük a márvány:) Na jó, ne viccelődjünk, tényleg gyönyörű az egész környék.
Sok múzeumban is voltam, de ezeket most nem részletezném. A nap levezetése egy isteni kávé volt naplemetekor egy remek süteménnyel. Hiába, ezek az olaszok a kávéhoz nagyon értenek. Bár az vicces volt, amikor a pincér kérdezte, mit kérek, én meg rávágtam, hogy espressót. Rámnézett, és elkezdte magyarázni, hogy de az egy nagyon rövid, erős kávé… Nem tudta, hogy magyar vagyok.

:, , , ,
3 megjegyzés:
 1. Gabor

  köszönjük szépen a beszámolót és a képeket…ezek a panoráma képek…imádom 🙂 talán ezek adják vissza a legjobban egy-egy hely hangulatát. 1 sima fényképről sokminden lemarad, egy halszem nagyon torzít, az már megint nem ugyanaz, de ezek az összefűzött panorámák…ez igen :)mintha ott lennék.

  csak így tovább 😉

 2. Dini

  Hogy maradhatott meg annyi rom? Láttál te már szorgalmas olaszt? Figyeld nagyon, hátha látsz egyet. 🙂 Szerintem ez az olasz vendégszeretethez hasonló paradoxon.

 3. Lóránt

  Igen a mai napom jól igazolja, hogyan működik az olasz városépítészet. Ha valami már nem kell, akkor hagyják összedőlni, és simán ráépítenek, anélkül, hogy eltakarítanák a romokat. Szerintem Róma egyébként sík területen épült, csak annyi követ hordtak már ide, amiből számtalan épületet húztak fel és hagytam összerogyni, hogy most már dimbes-dombosnak tűnik:) A romok nagy része is így marad meg. Beszakad a teteje, így az alsó részek, a falak megmaradnak viszonylag éppen…

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!