Ínyenc.com

Vacsoracsata másképp

by on Jan.25, 2009, under Szórakozás

[singlepic id=180 w=320 h=240 float=left]Kedves barátaimmal időről időre összejövünk valamelyikünknél, hogy a házigazda valami finom kulináris orgiával kényeztesse a gourmand társaságot. Az utóbbi időben ez átalakult egyfajta tematikus estté, amikor is valamely nemzet finomságai köré épül az ízözön. A novemberi sushi estem után Zsolti barátom már-már kihívásnak vette a rá váró feladatot, és alaposan belehúzott a dolgba. Ehét végi téma India lett, ahol bizony számtalan egzotikus ételféleség vár felfedezésre az átlagos európai ember számára.

[singlepic id=149 w=320 h=240 float=right]A menü elképesztően bőséges volt. Egy tikka massala nann kenyérrel, kis desszertel tökéletesen elegendő lett volna, ehelyett egy kisebbfajta lakomát kaptunk. A főétel tikka masala és kókusztejes pulyka mellett saját sütésű nann kenyér és chapati, 4 féle chatney (mártogatni való cuccok, olyan mint mexikóban a tortillához adott salsa), biriyani, és 2 féle desszert is volt, nem is beszélve a shake-ekről, ami eperből, banánból, dinnyéből, ananászból és papayából, valamint rengeteg joghurtból állt.

Akkor menjünk végig részletesebben is: kezdjük mindjárt a fentebb látható chutney-kkal. Nekem legjobban a legkisebb tálkában látható mentás-kókuszos ízlett. Rendkívüli ízkombináció. Az paradicsomos is nagyon jó volt, akárcsak a joghurtos-uborkás. Ez utóbbiból sajnos nem tudok annyit enni, amennyit szeretnék, mert a nyers uborkát nagyon nem szereti a gyomrom. A nagy tálban látható mangó chutney ugyan finom volt, és meglehetősen különleges, de nekem nagyon nem jönnek be a sós-édes kombinációk. Ezekhez a chapati kenyér (a lapos, barnább) jobban illett, mert könnyebben lehetett szakítani belőle egy darabot, amivel feltunkolhattuk a szószokat. Ja persze indiai esthez kézzelevés dukál…

[singlepic id=192 w=320 h=240 float=left]A “főételek” közül a tikka massala volt a telitalálat. Ez a képeken a barnábbik húsétel. Rendkívül finom, fűszeres, kicsit csípős étel, ami simán kenyérrel is fennséges. Ha a húsokat Zsolti kicsit kisebbekre vágja, talán még jobb lett volna, de az íze elképesztően jól sikerült. Hasonlóan nagyon jó volt a kókusztejes pulyka is. Szeretem a kókusztejes curry szerű ételeket. A thaioknál is a kedvencem a zöld curry meg a kesudiós csirke, bár ez utóbbi kevésbé tartozik a tárgyhoz:) Persze erre is van átkötés, hiszen köretként kaptunk egy kis mazsolás kesudiós rizst, amire már telítettség miatt nálam nem került sor…

A harmadik főétel a biriyani kevésbé jött be nekem. Nem volt rossz, szó se róla, de a rizy túlzottan pergős volt, és kicsit sótlan is. Kis fűszert még elbírt volna. Igaz így is rendesen feladták az ételek a leckét az emésztésemnek. A sok fűszeres fogás, és a finom joghurt alapú shakek rendesen megdolgoztatták a sablonosan egyhangú céges menzán eltunyult feldolgózórendszeremet. Nem volt persze semmi komoly, de olyan szinten eltelített, hogy ma délután 4-ig egyáltalán nem is ettem, nem is kívántam. Jó, mondjuk ehhez egy kis magánéleti okokból kifolyó idegesség is hozzátett.

[singlepic id=194 w=320 h=240 float=right]Ezt követően jött a deszert, ami egyszer egy gyömbéres, rózsavizes pudingot, és egy kókuszos sült grízpudingot jelentett. Mindkettő kifogástalan volt. A pudingban a rózsavíz mennyiségét tökéletesen eltalálta a chéf:) Roppant különleges volt az aromája, de mégsem tolakodó, bulgár kölni illatú. A gyömbér jól kiegyensúlyozta, a megfelelő édesség pedig tökéletesítette az ízhatást. A kókuszos sült grízpuding is nagyon jó volt, bár ilyet inkább japán éttermekben ettem eddig.

Majdnem elfelejtettem az asztal jobb szélén látható gombóckákat. Ezek krumplival és borsóval töltött vegabombák, ami ugyan nem volt rossz, de egy bőven elegendő volt nekem. Maradok inkább a húsnál:)  Az étkezéseket részben finom borokkal, részben pedig remek gyümölcsturmixokkal kísértük. Ezt elrontani azért nehéz, és nincs is jobb, mint egy finom érett mangóból készült shake.[singlepic id=204 w=320 h=240 float=left]

Remek este volt. A következő felvonásban február végén egy kóserest, majd április elején egy authentikus török lakoma jön. Utóbbi nálunk, az Isztanbulban frissen szerzett tapasztalatok felhasználásával rengeteg birkahússal, shishával és rakival.

Ha van kedved, nézd végig az összes készült fotót a Képek mappában!

:,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!