Ínyenc.com

Wunderlich Olaszrizling 2008 – Es ist wunderschön

by on Aug.01, 2009, under Borok

[singlepic id=1872 w=320 h=240 float=right]Nem is olyan rég egy hasonló borról írtam itt. A ma esti példány megint egy 2008-as olaszrizling, ezúttal is Villányból, a Wunderlich pincéből. A palack teljesen rendben van. A fura dombornyomott textúrájú címke marketing szempontból telitalálat. Megfelelően kiugrik tőle a palack a polcon sorakozó borok erdejéből. A címke mégis letisztult, elegáns. Ahhoz képest, hogy 10-20 évvel ezelőtt hazánkban az olaszrizling kimondottan a mennyiségi alkoholizmus kitüntetett megtestesülése volt, mára eljutottunk odáig, hogy egy magyar rizling is lehet minőségi. Sőt, kiváló, remek bor. Na de hogy ez a példány ilyen-e, az hamarosan kiderül.

A bontás során igencsak ígéretes, hogy a kapszula nem tiszta plasztik. Gyengéden enged a markom ölelő húzásának. Nem vaskos ón, de van benne az is. A jó kezdet után a dugó is ígéretes. Rendes parafa, ahogyan az illik. Hiába, sznobéria, vagy nem, de bármennyire is tisztában vagyok a plasztik dugók előnyeivel, mégiscsak az igazi egyben-parafa dugó az igazi. Minőségi borba ez illik. Na de hogy ne csigázzam tovább a hangulatot, le kell szögezni, ez a bor Wunderschön! Gyönyörű a színe, csillogóan szalmasárga. Az illata is nagyon rendben van, hát még az íze!

Ízében meglepően édes benyomást kelt, de egyáltalán nem az. Gyümölcsös, virágillatú. A címke szerint mandulás, bár ezt inkább csak az illatában lehet felfedezni. Nekem sokkal inkább a szénaboglya illata rémlik fel az ízében. Kellemesen lágy, kiegyensúlyozott tanninokkal. Remek nyáresti kortyolgatni való, amolyan igazi csajozós bor. Meglepő, hogy nem savasabb, bár ez a korábbi Tiffán 2008-as olaszrizlingben is meglepett. Vagy az évjárat nem bővelkedett a savakban, vagy egyszerűen ez lett az új trend. Nem tudom, de tetszik! Van benne annyi, amitől még nem támad hiányérzetünk, de egyáltalán nem tolakodó.

Nem is túl szénsavas, pedig bizonyára acéltartályban érett, mivel érezhető rajta az acél íze. Sajnos. Ez az egyedüli fekete pont, amit a számlájára írhatunk, de szerencsére ez nem túl domináns, így egy igazán élvezetes borral lesz szerencséje találkozni annak, aki arra méltónak tartja ezt a bort, hogy bevásárló kosarába tegye. Igazán remek választás egy esti beszélgetés kísérőjeként, vagy valami könnyed, kevésbé fűszeres ételhez. Hal, vagy valamilyen tejszínes tészta, esetleg csupán egy deszert kísérőjének.

:, , , , , , ,
Nincs megjegyzés...

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!