Ínyenc.com

Cafe Frei – az érzés elmarad

by on May.20, 2009, under Folyékony ínyencségek

cafe freiMindenek előtt szögezzük le, hogy nagyon szeretem Frei Tamás munkáit. Egy ritka intelligens tényező a média változatos világában. Sokszínű, művelt, és hiteles. Talán ez utóbb az igazán unikális pont a mai médiahisztériában. Egy igazi, klasszikus értelmiségi, akinek egykori riportfilmjeit (legutolsó szériát többé-kevésbé leszámítva) egy ország érdeklődve, tanulva szemlélte. Lévén értelmes ember, kapcsolatait és lehetőségeit kihasználva létrehozta a személyes érdeklődéséhez oly látványosan közel álló üzleti érdekeltségét is, hogy ezzel függetlenítse magát a média kannibális realitásától, egyúttal diverzifikálva befektetéseit, profitáljon is az ismertségéből.

Remekül tette, hiszen a megszerzett hírnév egyfajta ugródeszka volt bármely más üzleti területet jelentő medencébe. Tamásunk pedig állítólag erősen érdeklődik a kávé művészete iránt, így kezdetben létrehozta saját kávézó hálózatát a Libri égisze alatt, majd többnyire erre építve megcsinálta a saját kávémárkáját is. (bárcsak magam is részt vehettem volna ezen küldetésben:)) Ez még az elmúlt 2 évben lezajlott, közben legnagyobb sajnálatomra már be is zárt az Aréna Plázában alig egy éve megnyitott üzlete. De sebaj, az interspar üzletekben is kaphatóak kávéi, és szerencsére az Árkádban a kávézó a mai napig üzemel. A saját márkás kávéi viszont csak az elmúlt hónapokban jelentek meg a boltok polcain, amihez be kell valljam, eddig még zacskós kiszerelésben nem volt szerencsém. Most azonban próbára tettem az első, és lehet, hogy utolsó Frei kávét.

Azt mindenek előtt el kell árulnom, hogy csak az elmúlt 4-5 év alatt kedveltem meg a kávét, de mint minden más gasztronómiaia terméket is, azóta kulináris élményként érek meg, így igen fontos számomra a minőség. Ennek megfelelően Frei Tamásunk kávéja is magas mérce elé állott a korábbi hazai és külföldi tapasztalatok alapján, amikor a bolt polcán szembe találkoztunk. Mivel az elmúlt néhány hónapban volt szerencsém beruházni egy komolyabb technológiai vívmányba a kávék terén, így már nem volt akadály a szemes kávé okozta probléma megoldása. Korábban csak darált kávét vásároltam, mivel sem komolyabb főzőeszköz, sem daráló alkalmatosság nem állt rendelkezéemre. Persze akkor is érdeklődően tesztelgettem különböző helyeken a jobbnál jobb koffeindús forró italokat. De ennek vége, mármint hogy csak kávézóban igyak igazán finom kávét, így gőzerővel vetettem magam az egyébként imádott serkentő szer hazai élvezetének hullámaiba. Több nemzetközileg ismert, és kevésbé ismert márkát kipróbáltam, míg elérkeztem ahhoz, hogy a Frei Tamás nevével fémjelzett egyik kávéfajtát is kipróbáljam. Ez konkrétan a cappucinokhoz javasolt afrikai fajta volt.

Sajnos már a vásárlást követő otthoni szemle során megérkezett az első negatív jel. A zacskót kinyitva egyáltalán nem éreztem a szemes kávékat körülölelő kellemes illat-orgiát. Nem volt különösebben aromás, se nem pörkölt-égett, se nem üde. Valahogy hiányzott a meghatározó illat. És sajnos ez akkor sem változott, amikor a darálót elindítottam. Pedig nincs is annál jobb mint amikor kora reggel ez ember beindítja a kávédarálót, és a jó minőségű prörkölt kávé szemeinek feltörése nyomán felszabadul az az ominózus illat, amely már önmagában szinte elegendő a kellemes ébredéshez. Korábban gyakran használtam instant kávét a reggeli ébresztő ital elkészítéséhez, de amióta rendelkezésre áll a technológiai háttér a tökéletes kávé elkészítéséhez, nemigen akadt olyan alkalom, amikor sajnáltam volna a 2 percel hosszabb elkészítési időt ettől. A darálás csak egy dolog, de utána frissen főzött gőzölgő kávé aromája a teljes reggelt bejárja, így nem mindegy, milyen is ez a meghatározó kulináris lenyomat.

És sajnos bizony ez az afrikai Frei kávé aromában sem hozott semmi meglepőt, semmi különlegeset. Tényleg nem tudom, hogy az Interspar tehet-e arról, hogy ezzel a kávéval a tapasztalt aromavesztés történt, vagy egyszerűen tényleg ilyen hétköznapi minőségű ez az alap kategóriának szánt 600 forintos prémium-kávé. Persze annyit azért hozzá tennék, hogy még a vákuumos darált kávék között is szinte mind lepipálja ezt a szemes kávét a hasonló 1000-1200 Ft/250 grammos kategóriában. Mert hogy itt 600 Ft/125 grammról beszélünk. Nem akarok leminősíteni egyetlen kávéforgalmazót sem, de ez a minőség valahol a 2-300 forintos Lidl kávé környékén volt. Bármennyire is arabica.

Ha ezt szándékosan lőtte így be a Frei cég marketingese, akkor orbitális baklövést követett el. Vagy a költségszint túl magas, vagy egyszerűen rosszul pozícionálták a terméket. Sajnos ez a tapasztalat elriaszt attól, hogy a magasabb szegmensben szereplő Frei kávékkal is próbát tegyek – bármennyire is élveztem azokat a kávézókban – hiszen egy megbízható nemzetközi márka (pl: davidoff, dallmayr, Illy) ugyan ezért a pénzért garantáltan minőségi, élvezeti értékében magasan efelett produkáló termékei mellett nem kérdés a választás. De még a Semiramis viszonylag borsos árú kávéi is sokkal jobb üzletnek bizonyulnak.

:, , , , , , ,
1 megjegyzés:
  1. Dini

    Ami azt illeti, Semiramis drága hölgyemény, de nem is csalódik benne az ember! Pedig jóformán a kínálat teljes spektrumát végig ittam az elmúlt 8-9 év alatt, de nem akadt olyan a választékban, amit ne kívántam volna újra és újra. Freitől én az Indonéz-Kalossait ismerem, az igazi ínyenc kávé szerintem, különleges karakterrel, stb. Ezt majd kifejtem, ha elkészül az új oldal.
    Amúgy jövő pénteken meghívhatál erre a kiábrándító afrikai nedűre, persze szigorúan csak tapasztalat szerzés végett…:D

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!