Ínyenc.com

Starbucks Guatemala Casi Cielo és a Rancilio Silvia találkozása

by on Apr.17, 2010, under Folyékony ínyencségek

[singlepic id=2423 w=320 h=240 float=right]A kávét sokan nagyon szeretik, mások pedig egyáltalán nem. Ritka az olyan ember, aki szereti, de nem fogyasztja naponta, hiszen ha valaki szereti, akkor általában beépül a hétköznapi rutinba, mint dohányosoknál a reggeli cigaretta. De miért is szeretjük annyira? Mert felfrissít? Szerintem azért, mert rendkívül kellemes, komplex, hosszan tartó kellemes íze lehet. A frissítő hatás már kevésbé érezhető.

Nekem a kávé a mindennapok szürkeségét megszínesítő élvezeti cikk. Ezért is nem mindegy, milyet iszom. Sajnos a munkahelyen az embernek nem sok választása van, hiszen ha a munkahelyén vagy közelében nincs egy igazán minőségi kávézó, akkor marad az automata, a nescafe, vagy az olcsó céges kávéfőző. Egyik sem egy gasztronómiai csúcs. És bizony tapasztalatból mondom, hogy a legjobb kávé, mint alapanyag, egy jó főző nélkül mit sem ér.

Olyan ez, mint a Shell V-power racing üzemanyag. Ha beletöltöm a suzukimba, egy picit tényleg erősebb lesz, bár szinte az észrvehetőség határát súrolva, de ettől még nem válik ferrarivá… Így van ez a manapság már egyre több helyen beszerezhető jó minőségű szemeskávékkal is. Hiába vesz meg valaki egy Vergnano-t, ha kotyogóssal főz belőle kávét. A gép legalább olyan fontos, mint az alapanyag. Egyik a másik nélkül mit sem ér. De az biztos, hogy egy jobb főzővel a kevésbé jó szemeskávéból is finomabb kávét lehet főzni. Pont ezért fontos, hogy milyen kávéfőzőt veszünk. Egy biztos, csakis pumpás gép jöhet szóba. A vizforralásos túlnyomás elvén működő olcsó főzők nem biztosítanak kiegyensúlyozott nyomást a főzés során, így kezdetben túl alacsony nyomással préselik a szinte hideg vizet a kávéőrleményre, majd később a nyomás fokozódása a víz hőfokának fokozódásával is jár, leforrázva a kávét, amitől az keserű lesz.

[singlepic id=2422 w=320 h=240 float=right]Igazi, kávéházi minőségű kávé otthoni elkészítéséhez pedig már a pumpás gépnél is több kell. A legtöbb ilyen pumpás gép amúgy remek hétköznapi kávét készít, és bizony ég-és-föld az eredmény a hagyományos gépek eredményeihez mérten. A legtöbb ilyen gép azonban kisebb-nagyobb trükkökkel éri el, hogy a kávé a megkövetelt paraméterekkel rendelkezzen. Rendszerint duplafenekű szűrővel érik el a habos kávét, és a nyomással is sokszor trükköznek. Az igazán tökéletes kávéhoz profi gép kell. Megfelelő méretű szűrővel, nagy kazánnal. Ez a kategória már bizony bőven a 100000-es határ felett van, de bármennyire hihetetlen, megéri az árát. Ha racionálisan számol valaki, és mérlegelei, hogy naponta mondjuk 2 kávét főz vele, és legalább 5 éven át használja, akkor egy ilyen gép egy csészére vetített költsége 20-40 Ft, ami már nem is olyan durva, ha például összehasonlítjuk egy Nespresso kapszulás géppel… És a minőségi különbség rettentő nagy. Teljesen más ízeket fedezhet fel az ember egy ilyen főzővel készült kávéban, mint amihez az olcsó kávéknál szokott. A dolog additív, mert minél jobb minőségű gépet vesz az ember, annál jobb kávét fog inni, amit egyre jobban megszeret.

Én most már egyenesen imádom, de csak az igazán jó kávét. Ehhez még a legjobb géphez is igazán jó kávé kell. Nekem az egyik nagy kedvencem a Starbucks. Sokan szidják, és sok fórumon lehordják, – hozzá teszem, néha joggal – mert agyon pörkölik a kávékat. Ez bizonyos esetekben igaz is, mert például a Szumátrai kávéjuk szinte szénné van égetve, ami egyáltalán nem jó, de vannak azért igazán remek kávék is a kínálatukban. A fenti képen látható Guatemala Casi Cielo is ilyen. Starbucks mércével mérten ez egy közepesen pörkölt kávé, de szerintem inkább erősen. A szemek sötétek, de szép nagyok. Na persze nem akkorák, mint mondjuk a Columbia Narino Supremo szemei, de annál sokkal aromásabb. Már darálva is isteni az illata, lefőzve pedig egyszerűen mennyei. Testes, krémes, aromás. Sötét, szirupos kávét ad, ami igazán jó ébredést garantál. De nem a haása, hanem leginkább az intenzív, kerek ízvilága, ami hosszan kellemes marad a szájban, és szinte követeli a következőt. De persze csak óvatosan vele;)

Az igazán ajánlott Starbucks kávék:

Guatemala Antigua – lágy, krémes és intenzíven aromás
Guatemala Casi Cielo – szirupos, édeskés, nagyon komplex
Columbia Narino Supremo – egyszerű, de erős, krémes
Ethiopia Sidamo – rendkívül komplex, intenzíven aromás, erőteljes
Ethiopia Yirgacheffe – erős, minerális, komplex

A fent látható gép egy Rancilio Silvia. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Kétségtelenül nem olyan egyszerűen kezelhető, mint egy teljesen automata főző, de megéri rászánni azt a 10 percet, amivel tovább tart a kávé elkészítése ezzel a géppel. Én nagyon meg vagyok vele elégedve. A kávéfőzési képssége kifogástalan, és elképesztő tejhabot is lehet vele készíteni. Olyat, amilyennel kávézóban is csak ritkán találkozik az ember.

:, , , , , , ,
1 megjegyzés:
  1. S Péter

    orommel olvastam a cikked meg hogy szereted a Starbucks szemes kavekat. Januartol Budapesten is kaphato lesz majd a Casi Cielo limitaltan ha erdekel nezz be …
    Peter

Leave a Reply

Keresel valamit?

Keress az oldalon itt:

Nem találsz valamit? Írj egy kommentet valamelyik bejegyzéshez, vagy írj levelet!